Op 15 mei is er een klein gedenkteken onthuld op IKC Oudkarspel. Op initiatief van André Nuyens, kinderboekenschrijver uit Bergen, die op deze school een leesbevorderingsproject heeft gedaan over de Tweede Wereldoorlog. Met o.a. financiële steun van St. Lief Langedijk is een gedenkteken in de hal onthuld, om stil te staan bij vooral jonge slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van ’80 jaar vrijheid’.

IKC Oudkarspel heeft nu een monumentje gekregen ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat leerlingen van nu denken aan hun omgekomen leeftijdgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joodse kinderen en kinderen van woonwagenbewoners waren immers op wrede wijze afgevoerd naar concentratiekampen.

Maar op het gedenkteken staat een algemeen gedicht geschreven door de broer van André Nuyens: Bernard Nuyens, dus er kan bij elke oorlog worden stilgestaan en de waanzin ervan waarvan kinderen altijd het slachtoffer zijn.

Het is een eenvoudig gedicht, voor iedereen te begrijpen, maar je kunt het op verschillende manieren uitleggen.  Het is een gedicht over oorlog, maar het is ook een gedicht van hoop. De hoop terug te vinden wat je dierbaar is. De illustratie naast het gedicht is een sobere verbeelding van het gedicht, spaarzaam van kleur, maar nog wel voorzien van een kloppend hart. Een kloppend hart betekent: ik ben er nog, ik leef nog. We doorstaan de oorlog, vaak gebroken, maar we zijn ook veerkrachtig en tot overleven in staat. We zijn er nog. Gelukkig maar.