Gedenkteken op IKC Oudkarspel
Op 15 mei is er een klein gedenkteken onthuld op IKC Oudkarspel. Op initiatief van André Nuyens, kinderboekenschrijver uit Bergen, die op deze school een leesbevorderingsproject heeft gedaan over de Tweede Wereldoorlog. Met o.a. financiële steun van St. Lief Langedijk is een gedenkteken in de hal onthuld, om stil te staan bij vooral jonge slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van ’80 jaar vrijheid’.
IKC Oudkarspel heeft nu een monumentje gekregen ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat leerlingen van nu denken aan hun omgekomen leeftijdgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joodse kinderen en kinderen van woonwagenbewoners waren immers op wrede wijze afgevoerd naar concentratiekampen.
Maar op het gedenkteken staat een algemeen gedicht geschreven door de broer van André Nuyens: Bernard Nuyens, dus er kan bij elke oorlog worden stilgestaan en de waanzin ervan waarvan kinderen altijd het slachtoffer zijn.
Het is een eenvoudig gedicht, voor iedereen te begrijpen, maar je kunt het op verschillende manieren uitleggen. Het is een gedicht over oorlog, maar het is ook een gedicht van hoop. De hoop terug te vinden wat je dierbaar is. De illustratie naast het gedicht is een sobere verbeelding van het gedicht, spaarzaam van kleur, maar nog wel voorzien van een kloppend hart. Een kloppend hart betekent: ik ben er nog, ik leef nog. We doorstaan de oorlog, vaak gebroken, maar we zijn ook veerkrachtig en tot overleven in staat. We zijn er nog. Gelukkig maar.
Nomineer nu voor Martin Neesen Prijs 2025
De 10e Martin Neesen Prijs
Tot 1 juli 2025 kan iedere Langedijker of Langedijker organisatie nomineren voor de Martin Neesen Prijs 2025. Vul het nominatieformulier hier op de website in. Win je droom!

Penningmeesterwissel bij Stichting Lief Langedijk
Dick Bootsman bijna 13 jaar in functie
Op 24 februari 2012 werd de Stichting Lief Langedijk opgericht. Dit om maatschappelijke en culturele initiatieven in Langedijk financieel te ondersteunen. Destijds moest er een driekoppig bestuur worden gevormd, bestaande uit een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Die werden snel gevonden.
De stichting bloeit vanaf de start en dat is zeker dankzij de constructieve bijdrage van de penningmeester die al vanaf de oprichting betrokken is: Dick Bootsman.
Hij heeft nu, na bijna 13 jaar, besloten het stokje over te geven aan een ander. Dick was altijd zeer betrokken bij de stichting en heeft een actieve rol gespeeld bij de administratie én in de contacten met de vele organisaties. Dick heeft de stichting mee ontwikkeld naar de volwassen organisatie die het nu is.
Er is een nieuwe penningmeester gevonden die op 2 januari jl. is geïnstalleerd. Het is George Dooper uit Noord-Scharwoude. George vindt het geweldig om een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het mooie werk van de Stichting Lief Langedijk.

St. Serieus Langedijk wint 9e Martin Neesen Prijs
Op vrijdagavond 8 november werd in Oudkarspel de 9e Martin Neesen Prijs uitgereikt. In de volle Allemanskerk, tijdens het Lief Langedijk Concert werd de winnaar van de prachtige bokaal en een geldbedrag van € 10.000 bekend gemaakt.
Nadat penningmeester Dick Bootsman de procedure had uitgelegd en secretaris Marieke Neesen-Barten een eerbetoon bracht aan de naamgever van de prijs, vertelde voorzitter Ron Wolters hoe lastig het voor het stichtingsbestuur was geweest om tot een keuze te komen.
Uit tien genomineerden is een top drie samengesteld waarmee gesprekken zijn gevoerd: de stichting Bevrijdingsfestival Langedijk, de stichting Serieus Langedijk en de stichting Langedijker Verleden.
Uit het juryrapport:
‘Het waren prachtige gesprekken, waar de ambities en het enthousiasme van af spatten. De keuze werd niet eenvoudiger vanwege de diversiteit van grote en kleine organisaties en hun uiteenlopende doelstellingen.Waar we in deze gesprekken vooral heel blij van werden, waren de toekomstplannen. Gericht op voortgang, vernieuwing en verandering.
Er was één pitch die opviel vanwege enthousiasme en lef: een verhaal over toekomst, ontwikkeling en verbinding dat naadloos aansluit bij de doelenvan de Martin Neesen Prijs.
Deze organisatie durft los te laten om ruimte te maken voor nieuwe ontwikkelingen. Een organisatie met ontembare werklust, waar samenwerking en vrijwilligheid bovenaan staan, waar dat typische Langedijker DNA voelbaar is. Waar iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Een organisatie die niet stopt bij 100%, als 120% haalbaar is en waar de verbinding op organische wijze tot stand komt zodat het hele dorp geniet en er van profiteert.
De winnaar van de Martin Neesen Prijs 2024 is een organisatie die haar bestaansrecht heeft bewezen en aan de vooravond staat van belangrijke ontwikkelingen en die bovendien fantastische geldbedragen bijeen brengt voor goede doelen.
De Martin Neesen Prijs 2024 gaat naar de Stichting Serieus Langedijk!’
Er volgden applaus, bloemen en vele felicitaties.
Volgend jaar is er de tiende Martin Neesen Prijs en dan wordt ook weer de aanmoedigingsprijs van € 5.000 uitgereikt.
De nieuwe nominatieronde voor de tiende Martin Neesen Prijs start op 1 januari 2025 en loopt tot en met 31 maart 2025. Nomineren doe je via het nominatieformulier op deze website.


Boekpresentatie Iris van Asselt
Iris van Asselt woont op Liberterra, de gemeenschap van tiny houses in Koedijk. Geïnspireerd door haar reizen, door het wonen in een tiny house wat ook nog uitgeroepen is als duurzaamste huis van Nederland, door haar werk als duurzaam interieur ontwerpster heeft zij een inspiratieboek geschreven: Puur Natuurlijk Wonen.
Het eerste boek werd op 25 september 2024 overhandigd aan burgemeester Maarten Poorter. St. Lief Langedijk heeft financieel meegeholpen bij de totstandkoming van dit prachtige inspiratieboek.
